Pages

Tuesday, February 12, 2013

Dadel overschot




Na ovenschotels met geroosterde spruiten, geitenkaas en dadels, salades met venkel, yoghurtdressing en dadels, en deze koekjes was het zakje dadels in de voorraadkast nog steeds niet leeg. Een mooi excuus om iets te doen met de twee appels die langzaam lagen te verpieteren in de fruitschaal (ja sorry, ik hou alleen van sjiek fruit - aardbeien kersen bramen frambozen - van appels word ik gewoon niet zo heel erg blij).

De inspiratie voor de cake kwam van hier, maar onderweg gebeurde er natuurlijk van alles. Mijn cake is heel subtiel gekruid, wil je het wat pittiger, verdubbel dan de hoeveelheid specerijen. Voor een eenvoudiger gekruide cake kun je ook alleen 2 theelepels kaneel toevoegen.

De dadels zijn nog steeds niet op. Iemand nog een idee?




Appel-dadel cake met honing en kaneel

2 appels, maakt niet uit wat voor, geschild en in blokjes
10 gedroogde dadels, in kleine stukjes

125 gram bloem
100 gram volkorenmeel
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel sodium bicarbonaat
1 theelepel kaneel
1 theelepel gemberpoeder
een snuf gemalen korianderzaad
een snuf gemalen kruidnagel
1 theelepel zout

100 gram zachte boter
125 gram suiker
60 gram honing
2 eieren

Maak de appelmoes: doe de stukjes appel samen met een heel klein scheutje water in een pannetje. Breng aan de kook en laat zachtjes koken tot de appel zacht is. Als de appel niet tot moes is gekookt prak je hem fijn met een vork. Doe de dadel erbij en laat die nog een minuutje meepruttelen. Laat afkoelen.
[Tip: als je net als ik meestal alleen koude boter hebt als je zachte boter nodig hebt: doe de koude boter in blokjes in een beslagkom en zet die op de pan met appelmoes. In no-time zachte boter]

Verwarm de oven voor op 180 C. Vet een cakevorm in met boter (of bekleed met bakpapier)

Meng in een kom de 2 soorten bloem, de rijsmiddelen, specerijen en zout.
Roer in een andere kom de zachte boter romig met de suiker. Doe de honing erbij en roer tot het gemengd is. Klop de eieren erdoor en de afgekoelde appelmoes. Meng tenslotte het bloemmengsel erdoor.



1 comment:

  1. Heb je al sticky toffee cake gemaakt? O, en dit brood: url=http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11625-de-functie-van-ontbijtkoek is ook erg lekker met stukjes dadel erin!

    ReplyDelete